Route coeur de Lion

Ten Zuidwesten van Limoges ligt de kastelenroute van Richard Leeuwenhart, of wel, Richard Coeur de Lion, dan wel Richard Lionheart. Een interessante tocht die we graag aanbevelen.
Richard was koning van Engeland, maar ook Hertog van Aquitanië, de naam van Zuidwest Frankrijk.

Hij leefde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk en sprak beter Frans (Occitaans) dan Engels. Hij leefde in voortdurende onmin met de koningen van Frankrijk, die over het Noorden van Frankrijk heersten. De veldslagen tussen hen vonden onder andere in de Limousin plaats, precies tussen het Noorden en Zuiden in. Vandaar dat hier veel kastelen zijn gebouwd in de 11de en 12 de eeuw.
Richard is hier ook overleden. In 1199 is hij zwaar gewond geraakt bij gevechten rond Chalus. Misschien voelt u zijn geest wel bij de ruines van het kasteel Chalus, de plaats waar hij een paar dagen later is overleden.

De kastelenroute voert langs meerdere kastelen uit de 11de en 12de eeuw waar Richard ook echt heeft rondgelopen. De stenen muren hebben heel wat avonturen gezien en dat voelt u.
De kastelen hebben allemaal wat anders te bieden. Het kasteel van Rochechouart huisvest bijvoorbeel een museum voor moderne kunst, terwijl in Lastours middeleeuwse festivals worden georganiseerd. Met echte ridders en jonkvrouwen om je heen, waan je je echt in andere tijden.

Het kasteel van Nexon huisvest een heuse circus-school met jaarlijks uitvoeringen van de leerlingen. Het kasteel van madame de Pompadour, het liefje van Lodewijk de 15de, is internationaal bekend vanwege de prestigieuze paardenfokkerij en internationale paardenrennen.

Montbrun is nog altijd in gebruik als woonhuis en is voorzien van alle gemakken van deze tijd. Het kan echter wel bezocht worden in groep na reservatie. Een echte aanrader! Het kasteel van Cussac-Bonneval is ook nog altijd bewond. En wel door de zelfde familie als die het kasteel heeft gebouwd in 981!

De route voert langs rustige wegen die slingeren door het groene en gevarieerde Limousin-landschap. Bossen en velden wisselen elkaar af, glooiende hellingen voeren naar dalen met riviertjes en meren. Gezellige dorpen worden aangedaan, waar u vast wel een terrasje vindt voor een hapje en een drankje, en er staan ook een aantal fraaie middeleeuwse kerken die bezichtigd kunnen worden. 
De rit start bij Chateau de Chalucet, op een half uur rijden van het vakantiehuis. Aangezien de andere kastelen onder of achter Limoges liggen, is het aan te raden hier een dagtrip van te maken. Je kan je dagtrip laten eindigen bij de kathedraal van Limoges, de stad met 1000 jaar geschiedenis en zeker ook aangedaan door Richard Cœur de Lion. Sluit je dag af in één van de goede restaurants die Limoges rijk is. Enkele visite-kaartjes van restaurants die door  ons en/of eerdere huurders werden gekeurd en goed bevonden vind je in het vakantiehuis. Ontdek je een een ander leuk adres? Laat gerust een kaartje na in het huis!

Informeer je vooraf online: voor sommige kastelen dien je op voorhand tickets te reserveren.

Voor de sportievelingen is dit dé ideale route om met een racefiets te ontdekken. 

De route vind je hier.