Château de Chalucet

Het kasteel van Chalucet, geklasseerd als historisch monument, en ligt op slechts ongeveer tien kilometer van Limoges. Het gebouw domineert de samenvloeiing van Briance en Ligoure en bevindt zich in de gemeente Saint-Jean-Ligoure.

Deze middeleeuwse burcht is nog steeds een van de belangrijkste attracties van de Limousin, te verdelen in twee delen: laag-Chalucet gebouwd in de twaalfde eeuw, en hoog-Chalucet gebouwd in de dertiende eeuw. In het hart van het bos park Ligoure, rijk aan wandelingen en gemarkeerde wandelroutes, kan het kasteel worden ontdekt met familie of vrienden om meer te leren over de geschiedenis van de regio.

Het kasteel werd aan het einde van de zestiende eeuw door de consuls van Limoges ontmanteld. De regio is al een aantal jaren bezig met consolidatiewerk.  In 2021 wordt het bezoekerscentrum verbouwd. Verifieer dus de toegankelijkheid zeker online.

De regio heeft een toepassing ontwikkeld die kan gedownloaded worden. De applicatie is gratis en zeker een aanrader; je ontdekt spelenderwijs het kasteel, vanaf de bouw tot de transformatie tot paleis uit de dertiende eeuw. Met 3D-reconstructies en augmented reality-elementen kan je je een duidelijk beeld vormen van wat eens een imposante vesting moet zijn geweest. Enig nadeel: de applicatie is enkel beschikbaar in het Frans. w

In de directe omgeving kan je mooi wandelen (bewegwijzerd) en eveneens picknicken in een zéér mooi kader (tafels en banken staan ter beschikking). Het is ronduit zalig om na een wandeling op een warme zomerdag even te pootje baden in de Briance of Ligoure!

Van april tot november kan je het kasteel bezoeken, maar verifieer dit eerst even online gezien de verbouwingen die in 2021 gepland staan.